Baka eller söta med sötningsmedel för att få lite nyttigare godsaker

13 december 2021 Cecilia Olsson

editorial

Att baka kakor, bullar och andra bakverk är både roligt och gott, men det är sällan särskilt nyttiga produkter man brukar framställa. I de allra flesta recept så står strösocker med på ingredienslistan när det handlar om bakverk och desserter, något som inte är speciellt hälsosamt. Som tur är så finns det sötningsmedel och sockerersättning som man kan använda istället, för att göra godsakerna lite mindre onyttiga. Dessa produkter kan även användas för att tillsätta extra sötma i diverse drycker, snacks och måltider. 

Baka med sötningsmedel och sockerersättning 

Genom att välja bort bort socker och istället använda sig av sötningsmedel eller sockerersättning i sina bakverk så kan man sänka dess kaloriinnehåll ganska mycket, något som är bra om man vill undvika att lägga på sig vikt. Det är också en fördel att ta bort sockret eftersom det minskar risken för hål i tänderna. De allra flesta är nog bekant med att socker är riktigt dåligt för tandhälsan. 

image

Tillsätt sötma utan att tillsätta kalorier 

Den som tycker om att addera lite sötma i sitt kaffe eller te kan använda sig av sötningsmedel istället för att hälla socker i sin dryck. Gillar man sirap på pannkakorna eller tycker om att göra egna energibars så kan fibersirap vara ett väldigt bra alternativ för att få sötman utan att nämnvärt öka kaloriintaget. Fibersirap till hemgjorda bars är också bra eftersom den hjälper till att hålla ihop ingredienserna. 

Det behöver inte vara svårt att hitta sockerfria alternativ 

EASIS är ett företag som erbjuder ett brett sortiment av produkter utan tillsatt socker. Där hittar man bland annat olika sorters sötningsmedel och sockerersättning, men det finns även färdiga produkter såsom bars, müsli, sylt, granola och marmelad utan tillsatt socker. För den som gillar att baka med choklad eller bara äta den som den är så finns det också många olika sorters choklad utan tillsatt socker. På https://www.easis.se/ hittar man helt enkelt det mesta för att kunna ersätta det raffinerade sockret i kosten.

Fler nyheter