En Foscarini lampa framhäver ljusets bästa sidor

28 juli 2020 Cecilia Olsson

Att ta in många ljuskällor i en bostad är ett bra recept på ett mysigt och ombonat hem. Det finns massor av stilar, modeller och färger att välja mellan. Bordslampor, golvlampor, vägglampor och taklampor kan användas både som snygga inredningsdetaljer samt funktionella ljuskällor som kan erbjuda exempelvis arbetsljus.

I ett rum är det rekommenderat att ha minst ett allmänljus (oftast i form av en taklampa som har stor spridning på ljuset), sedan kan man komplettera med mindre lampor på de platser som allmänljuset inte når samt ytor där det krävs mer ljus, till exempel på ett skrivbord. Genom att ha många ljuskällor på olika platser och nivåer i rummet får man en vacker och ombonad känsla i hemmet. 

Något som kan ha stor påverkan både på ljuset och stilen i ett rum är taklampor. De skänker i regel mest ljus och har ofta en central plats i rummet. Det finns flera varianter att välja mellan, till exempel pendel eller plafond.

En pendel är en hängande taklampa som kan fånga blicken direkt då man stiger in i rummet. En plafond är mer diskret och sitter nära taket, vilket kan vara bra om man vill ha bra belysning utan att man riktigt tänker på var ljuset kommer ifrån. Att installera en dimmer till taklampan ger dessutom ännu mer funktion då man kan välja om man vill ha starkt ljus (bra att ha exempelvis vid städning) eller ett svagt ljus (bra om man vill ha mysbelysning då man till exempel sitter i soffan). 

Ett företag som tillverkar vackra lampor med stor variation i sitt sortiment är Foscarini. Företaget  grundades i Venedig år 1981 och har sedan dess arbetat med att framhäva ljusets bästa sidor. De experimenterar med olika material och tar in både väletablerade och nya designers som får sätta sin prägel i verksamheten. Hos Lampemesteren.se hittar man ett brett utbud av vackra Foscarini lampor som kan användas i hela hemmet. 

Fler nyheter