Fönster för olika livsstilar och smaker

20 augusti 2020 Cecilia Olsson

Fönster kommer i flera olika modeller och material, allt för att de ska kunna passa till de olika behov människor har. De kan verkligen förhöja utseendet på en fasad och gör att huset ser lite extra hemtrevligt ut. Insidan påverkas också mycket i form av härligt ljusinsläpp samt utsikten som de ger.

Med många fönster kommer dock mer underhåll, något som kan vara värt att tänka på innan man väljer modell och material. 

Fönster som kräver lite underhåll

För personer som inte tycker om att fixa hemma så kan det vara en bra idé att välja fönster i till exempel PWC (plast) efter som det inte alls kräver lika mycket underhåll som fönster i exempelvis trä. Det är också bra att tänka på fönstrens funktion då man ska köpa nytt, önskas en smidigare putsning och rengöring så är vändbara fönster ett mycket bra alternativ.

Det finns även spröjsade fönster där det är möjligt att ta bort spröjsen, vilket nämnvärt underlättar rengöringen. Vändbara fönster är dessutom de absolut bästa valet om de ska installeras på andra våningen (eller ännu högre upp). Annars krävs stege eller dylikt vid putsning av fönstrets utsida vilket är både mer omständigt och kan innebära en säkerhetsrisk. 

Fönster med vackert och genuint utseende

Spröjsade fönster i trä är enligt många de vackraste fönster som finns. Ett hus i gammaldags stil ser ofta bäst ut med dylika fönster installerade. Fönster i trä kräver dock mer underhåll i form av tvättning och ommålning av de yttre ytorna med jämna mellanrum. Det kan även krävas lagning, justering eller utbyte av kitt, beslag och tätningslister. Fönster med spröjs som inte går att ta bort är dessutom besvärligare att rengöra. 

Det är därför bra att ta sig den där funderaren över vilka fönster som passar bäst både när det kommer till stil och underhåll. För ett brett sortiment av fönster i olika modeller och material av hög kvalitet klicka här.

Fler nyheter