Håll dig ung med Rubik’s cube!

23 september 2020 Mikael Barani

En av livets stora utmaningar är att hitta passionen att fortsätta utvecklas och upptäcka nya saker när man kommer upp i åren. Visst, vi får alla en naturligt långsammare rytm ju äldre vi blir, men det betyder inte att man ska sluta prova på nya saker för det. För visst är det så att vi alla lägger till med en viss… bekvämlighet och mättnad ju mer vi åldras.
Saker är den att livet aldrig står stilla. Det händer grejer hela tiden och det gäller att utmana sig själv för att hålla sig själv ung i sinnet och i kroppen.

En färgglad övning för fokus

Det behöver inte vara något särskilt galet heller, utan det viktiga begreppet här är ”utmanande”. Genom att vi ser till att vår hjärna får jobba så håller vi igång dess kapacitet även när vi blir äldre. Att bara göra samma sak, dag ut och dag in, gör att vi blir understimulerade.
Ta bara en sådan vanlig grej som en Rubik’s cube. Hur många har inte någon gång hållit i en sådan utan att ha löst den. Saken är att med tid – och pedagogiska filmer på YouTube – så är det faktiskt fullt möjligt att greja detta hjärnpussel.

Naturligtvis behöver man en sak som i dessa dagar blir allt mer sällsam: Tålamod. Vi blir allt mer vana vid snabba kickar genom våra mobiler. Det är nästan skrämmande att bli uttråkad och rastlös. Med ett par klick på våra skärmar så har vi lyckats fly undan från dessa känslor och samtidigt missat chansen att träna vår målmedvetenhet och våra förmåga till djup fokus.

Med små enkla steg kan vi som sagt hitta tillbaka till ett mer långsiktigt sätt att leva där vi också fortsätter att hålla våra hjärnor igång. Det kommer vi att tacka oss själva för när vi blir gamla.

Fler nyheter