När tanden smärtar -– uppsök akuttandvård i Odenplan

30 september 2021 patrick pettersson
image

Att få ett slag rakt över käken gör ont, väldigt ont. Det lämnar ofta märken och svullnad efteråt om man har fått ett rejält slag. Men sådana saker läker snabbt, och snart har ansiktet fått tillbaka sin ursprungliga form igen. Däremot kan man ha skadat andra saker som inte är lika lätt att bortse ifrån. 

Med ett knytnävsslag i ansiktet kan man riskera att få skador på sina tänder. När något sådant har hänt behöver man uppsöka akuttandvård i Odenplan för att få hjälp. Tänder som har gått sönder behöver lagas och om man har råkat slå ut någon av tänderna, ja då kräver det helt andra resurser. 

Hos den akuta tandvården får man hjälp med akuta saker som behöver åtgärdas med en gång. Det kan handla om trasiga tänder, men även blödningar som behöver stoppas. Det blöder väldigt lätt i munnen och vid ett slag mot ansiktet kan det blöda rätt rejält i munnen. Den blödningen stoppar de på akuttandvården. 

Kunnig hjälp

Man kan också få en ordentlig tandvärk av andra orsaker än yttre påfrestningar. Det kan handla om allt från hål i tänderna till någon typ av infektion. Visdomständer, till exempel, är experter på att ge ifrån sig smärta i det området där de växer. Därför kan man behöva uppsöka akut tandvård om man får smärta från visdomständerna. 

Dessa kan behöva dras ut för att man ska bli av med värken. De är ofta stora, mycket större än de vanliga tänderna, och de sitter ofta hårdare i käken på grund av sina stora och grova rötter. Det kan vara smärtsamt att dra ut en visdomstand så bedövning är att rekommendera.

Kontakta en mottagning för akut tandvård om du upplever smärtor eller andra svårigheter i din mun eller i dina tänder. Där får du hjälp av kunniga tandläkare och sköterskor. 

Fler nyheter