Samarbetspartners och nätverk

26 juli 2020 jonas olsson

När du startar eget företag eller egen verksamhet inom något område är ditt nätverk enormt viktigt. Att ha kontakter som kan hjälpa till med bokföring, agera bollplank kring produkter och tjänster men även partners som kan marknadsföring osv. Startar du ett producerande företag som utvecklar och tar fram nya produkter behöver du exempelvis bra partners för tillverkning, såsom en finmekanisk verkstad. Att etablera sådana kontakter och starka relationer gör att du bygger ett starkt bolag redan från grunden. Redan när du skriver en affärsplan på pappret är det toppen att börja fundera på vilka partners du vill ha framöver.

 

Affärsplan och starta eget

Om du exempelvis söker starta eget-kurs och -bidrag hos Arbetsförmedlingen så kommer du att få skriva en affärsplan och skapa en kalkyl. I en sådan får du både beskriva vilka produkter du tänker dig att utveckla och producera samt vilka kostnader det kommer att innebära. Har du då redan en god kontakt med en finmekanisk verkstad kan de hjälpa dig med underlag på vad prototyper och produkter kommer att kosta att tillverka. I uppbyggnadsfasen vill du testa dina idéer och då börjar du förstås med att tillverka enstaka prototyper av de produkter ditt företag ska sälja. Därefter kan du ta fram provkollektioner och så småningom producera i större omfattning.

 

 

Marknadsföring så du syns

För att nå ut på marknaden med dina produkter krävs marknadsföring. Oavsett hur bra en produkt är så säljer den aldrig sig själv. Du behöver nå ut med budskapet så folk vet att din produkt finns och var de kan köpa den. När du tagit fram prototyper och provkollektioner kan du med hjälp av dessa skapa marknadsföringsmaterial. Här använder du så klart din finmekaniska verkstad för produktionen. När du sedan fått order och beställningar skriver ni avtal på att producera större serier av din produkt. Lycka till!

Fler nyheter