Tre effekter varje gitarrist behöver

10 april 2019 Mikael Barani
Tre effekter varje gitarrist behöver

Alla som har köpt en distpedal upptäcker snart att det är långt ifrån den sista effektpedalen som man kommer att köpa. Desto djupare du dyker ned i ditt eget sound, desto fler redskap vill du gärna ha för att framhäva just ditt uttryck.

Frågan är då vilka pedaler man i huvudsak bör rikta in sig på? Detta är såklart högst individuellt. Dels beror det på just vem du är som gitarrist, och dels beror det på vilken genre som du har riktar in dig på. 
Här följer dock tre stabila förslag att ha som startpunkt, distpedal undantagen. Passar inte någon av dessa så kan du med fördel kontakta DanGuitar i Grenå i Danmark för fler tips.

Delay
En delay pedal är nog den effekt som enskilt öppnar upp för mest experimenterande med din gitarr. Med undantag för den besläktade loop/samplings-pedalen. Allt från kortare reverb-liknande effekter till lååånga ekon utan ände gör nästan guran till ett helt nytt instrument. Har du dessutom den redan nämnda loopern inbyggd så kan du plötsligt kompa dig själv. 
Kolla in: Line6 DL4

Equalizer
”Stön! Eq? Räcker det inte med rattarna på förstärkaren och gitarren?”
Visst, visst. En equalizer-pedal kan låta som en tråkig investering, men faktum är att med rätt rattat ljud kan du verkligen framhäva din gitarrs karaktär. Eller få den att låta helt annorlunda.
När du väl har hört hur ditt instrument låter med utökade frekvenskontroller är det svårt att tänka sig att spela utan en equalizer-pedal.
Dessutom kan du använda den som en boost för dina solon.
Kolla in: MXR M108S

Wah-wah-pedal
Världens enklaste sätt att låta som en tio gånger bättre sologitarrist. En klassisk wah-wah för tankarna tillbaka till Jimi Hendrix magiska spelande och skapar en dynamik i musiken som endast överträffas av en distpedal. Testa också att kombinera wah tillsammans med delay. Dessa två effekter går ihop som hand i handske, och snart har du startat ditt första psykadeliaband.
Kolla in: Jim Dunlop Cry Baby Wah

Fler nyheter