Vilken värmepump fungerar bäst i Stockholm?

06 oktober 2020 william eriksson

Funderar man på att installera en värmepump ska man först försöka göra andra energibesparande åtgärder. Man kan exempelvis installera energismarta kranar och duschmunstycken i kök och badrum. Men det är även viktigt att se om det finns onödigt värmeläckage någonstans i huset. Det kan gälla dåligt isolerade fönster eller kanske en vind eller en norrvägg som behöver tilläggsisoleras. Man kan också byta ut gamla vitvaror som drar onödigt mycket el eller korta ner tiden man duschar med fem minuter. 

Att skaffa en värmepump är ett stort steg, men eftersom man i längden drar ner sina uppvärmningskostnader är det en smart investering. Men en värmepump är en stor kostnad som visserligen betalar sig i längden. Lyckas man att först sänka sin förbrukning av varmvatten och värme kan man sedan troligtvis klara hushållets behov med en lite mindre värmepump, som då också är billigare. Dessutom är energibesparande åtgärder alltid det bästa för miljön och den vill vi ju värna om. 

 

 

Husets förutsättningar och omgivning spelar in

Vilken värmepump man bör välja beror på husets förutsättningar, men även på tomten och dess storlek. Ska man exempelvis installera en värmepump stockholm brukar bergvärme passa bra eftersom marken där ofta är bergig. En bergvärmepump hämtar sin värme långt nere i berget. Men för att den ska fungera måste det finns ett vattenburet värmesystem installerat i huset så att värmen kan fördelas. Fördelen med bergvärme är att den både värmer huset och vattnet, men även att temperaturen håller sig någorlunda jämn oberoende av årstid. 

Även en luft/vattenvärmepump kräver att huset har ett vattenburet värmesystem installerat. Systemet tar sin energi från utomhusluften och är betydligt enklare att installera än bergvärme som kräver att man borrar djupt ner i berggrunden. Men till skillnad från bergvärme ger systemet ingen värme när det blir kallare än tio till tjugo minusgrader. 

Fler nyheter