Så snabbt rör sig ljuset 

21 juli 2020 william eriksson

Har du någon gång funderat på hur snabbt ljuset rör sig? När man talar om ljusets hastighet, det vill säga hur fort ljusets källa når fram till dina ögon, brukar man säga att det är den snabbast möjliga hastigheten för information att gå från en punkt till en annan. Åtminstone enligt relativitetsteorin signerad Albert Einstein. Och även om relativitetsteorin kan utsättas för viss kritik får vi nog ändå hålla både teorin och Einstein så pass högt att vi får utgå från att han hade koll på läget. Enligt relativitetsteorin skulle ljuset, i vakuum, färdas i 299 792 458 meter per sekund. 

 

Solens strålar på åtta minuter 

En sådan hastighet är naturligtvis omöjlig att överhuvudtag ta in och sätta i något slags perspektiv så att vi kan relatera till det. Siffran är så otroligt enorm. Men faktum är att du konfronteras med en sådan hastighet varje dag i många olika ljuskällor. Till exempel den brinnande lågan från ditt stearinljus, taklampan i ditt vardagsrum och inte minst den viktigaste ljuskällan av allihop: solen. Solens strålar färdas 147-152 miljoner kilometer till jorden, beroende på jordens position i omloppsbanan, i 299 792 458 meter per sekund. Det ger en ungefärlig tid på 8 minuter och 20 sekunder. Visst är det ofattbart?

 

Källan till allt liv 

De siffrorna kan du försöka sätta i perspektiv nästa gång du ser solen stiga upp, eller för den delen bara tänder bordslampan som kanske hålls på plats med en led strip. Utan ljus skulle vi varken kunna leva eller existera. Förutom att den gör att vi kan se i mörkret håller vi oss varma. Föreställ dig själv hur det skulle vara att leva på en planet i totalt mörker. Som till exempel den före detta planeten Pluto, som ligger längst bort i vårt solsystem. Det är både mörkt och så kallt att du inte kan föreställa dig. Inte särskilt trevligt va?

 

Fler nyheter